Zorunlu deprem sigortası nasıl yaptırılır?
Meydana gelebilecek deprem felaketi sonucu bina maliklerinin hasarlanması nedeniyle uğrayacakları maddi zararların karşılanması için zorunlu deprem sigortası yapılması gerekiyor. Peki, zorunlu deprem sigortası nasıl yaptırılır?
Zorunlu Deprem Sigortasının amacı meydana gelebilecek deprem felaketi sonucu bina maliklerinin veya intifa hakkı sahiplerinin binalarının ziyan ve hasarlanması nedeniyle uğrayacakları maddi zararların karşılanması için uygulanıyor.
Zorunlu Deprem Sigortası, 1999 depremi sonrasında 2000 yılında Afet Sigortaları Kanunu olarak Meclis’ten geçti. 18 Mayıs 2012'de Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu'nun 'Yükümlülüklerin Saptanması ve Sigortanın Kontrolü' başlıklı 11. maddesinin 3'ncü fıkrasında "elektrik ve su abonelik işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası aranacak." bilgisi yer aldı. Zorunlu Deprem Sigortası; devlet sınırları içerisinde kalmış olan mülklere yönelik bir sigorta biçimi olarak tanımlanabiliyor.
Zorunlu deprem sigortası 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümleri, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümleri ve doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenleri kapsıyor. Peki,
zorunlu deprem sigortası nasıl yaptırılır?
Zorunlu deprem sigortası nasıl yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isteyenler şu yollara başvurabiliyor;
1- Doğrudan sigorta şirketlerinin merkezlerinden,
2- Herhangi bir sigorta acentesinden,
3- Herhangi bir banka şubesinden,
4- Internet üzerinden: DASK’ın web sitesinde online poliçe alınabilecek sigorta şirketi ve aracıların adres bilgilerine ulaşabiliyor.
Prim hesaplama nasıl yapılır?
Sigortanız için ödemeniz gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor.
Prim tutarınızı hesaplamak için öncelikle deprem sonrasında alabileceğiniz en yüksek limiti belirleyen sigorta bedelinin (teminat tutarı) bulunması gerekiyor.
Teminat tutarınız, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarınız da hesaplanmış oluyor. 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 tarife fiyatı bulunuyor.
25.12.2014
HABERİ YAZAN :
REM2 GAYRİMENKUL HİZMETLERİ
|